Den gode drue

Jordskoksuppe

Jeg elsker rodfrugter og navnligt gulerødder! Som børnehavebarn gik jeg engang på Gulerodsstuen og i en periode var mit værelse sågar malet orange. Faktisk spiser jeg ind imellem så mange gulerødder, at min hudfarve ændrer sig (“man er, hvad man spiser”) på grund af røddernes høje indhold af farvestoffet beta-caroten, som i øvrigt er en antioxidant og et forstadie til A-vitamin. Nu skal det imidlertid handle om en anden rod – nemlig jordskokken.

Jordskokker er nogle seje og sunde rødder; de kan nemlig (som vindruer) hjælpe os med at få maven (læs tarmene) i balance. Jordskokker indeholder inulin, som er navnet på et kulhydrat, der ikke kan nedbrydes af vores enzymer i fordøjelsessystemet. Derfor fortsætter inulin (uhindret) helt ned til tyktarmen, hvor de fungerer som såkaldt prebiotika, som vores tarmflora er afhængig af for at kunne fungere optimalt. Vi har en række gode bakterier (probiotika), der lever af prebiotiske fibre* (herunder inulin fra bl.a. jordskokker), og uden føde (prebiotika) dør bakterierne (probiotika), før de kan nå at kolonisere tarmen. Så pas godt på din tarmflora og spis jordskokker, men vær opmærksom på at de kan give luft i maven grundet ovenstående effekt (min moster kalder det “fibersprængninger”). Velbekomme!

Du skal bruge:

500 gram jordskokker

2 store gulerødder

1 stor sød kartoffel

1 stor pastinak

1 stort løg

1 liter grøntsags-bouillon

Salt og peber efter smag

Evt. mandelmælk

Pynt: Let saltede, ristede græskarkerner og frisk persille (eller noget helt andet!)

Sådan gør du:

Alle grøntsager hakkes og steges i lidt olie i en suppegryde

Herefter tilsættes 1 liter grøntsags-bouillon og suppes bringes i kog. Kog suppen ved lav varme i ca. 15 min. til grøntsagerne er møre.

Blend suppen og smag til med salt og peber.

Tilsæt mandelmælk for at gøre smagen mere mild/rund. Hæld suppen op i skåle; pynt retten og servér evt. med noget godt brød til.

IMG_5183

*fibre, kostfibre, den del af de indtagne kulhydrater, der ikke bliver nedbrudt i tyndtarmen og derved mere eller mindre intakt passerer til tyktarmen. Et vist fiberindhold i kosten er nødvendigt for en normal tarmfunktion.

fibre | Gyldendal – Den Store Danske

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den gode drue